راز سنگ یاقوت کبود


راز سنگ یاقوت کبود

تاریخ انتشار: 1395/08/22 18:24 | بازدید: 3999


یاقوت کبود                             

    نام یاقوت کبود بر گرفته از واژه یونانی ( Sappheiros) به معنی آبی می باشد . این کانی در واقع یک اکسید الومینیم است که در سنگهای دگرگونی و آذرینی مانند سینیت های نفلین دار به صورت کریستال هایی تریگونال یافت می شوند . یاکبود با سختی بالا و رنگ خیره کننده اش همواره در طول تاریخ جزء سنگهای محبوب و با ارزسش به شمار می رود . این کانی یک عضو از خانواده کوروندوم است و به نام یاقوت کبود شهرت دارد .البته تمامی کوروندوم هایی که رنگی  به جزءرنگ قرمز دارند ، تحت عنوان (Sapphire) شناخته می شوند . ولی در این مقاله صرفا یاقوت کبود مورد بررسی قرار می گیرد .

   یاقوت کبود جزء گوهرهای گران بهاء محسوب می شود . از این رو ارزش گذاری آن از 4 فاکتور مهم یعنی رنگ ، شفافیت ، برش ، وزن را مد نظر قرار می دهند .

رنگ:

   یاقوت کبود به دلیل داشتن عنصر آهن و تیتانیوم در طبیعت با رنگ های آبی تیره و آبی متمایل به بنفش دیده می شود . در بین رنگها، یاقوت های کبود با رنگ آبی متمایل به بنفش با ارزش ترین نوع یاقوت کبود محسوب می شود . اما به طور کلی رنگ مهمترین معیار در ارزش گذاری سنگهای رنگی و یاقوت به شمار می سآید

پاکی :

  پاکی گوهرها ارتباط مستقیم با یک سری ناخالصی های درون ی و بیرونی آنها دارد ودر ارزش گذاری گوهر ها نقش بسزایی دارد . زیرا وجود ناخالصی ها بر شفافیت ، رنگ و دوام گوهرها تاثیر منفی ایجاد می کند . البته یکی از بهترین و سریع ترین روشها برای تشخیص گوهرها ی طبیعی از مصنوعی وجود ناخالصی های رایج در یاقوت کبود اشاره شده

کریستال

  کانی هایی مانندپیریت ، منگنیت ،کلسیت ،گارنت ؛بومیت ،آپاتیت ، اسپینل وزیرکون به صورت کریستال در سنگ دیده می شوند .

نیدل ها

یک سری ناخالصی به صورت سوزن یا میله باریک وکشیده از جنس روتیل سیلک در سنگ دیده می شود و به حالت ابریشمی ظاهر می شد و برخی از آن ها تحت عنوان پدیده شناخته می شوند

رنگ ناحیه ای 

رنگ قسمت هایی از سنگ با دیگر قسمتها متفاوت است در اصلاح سیر و باز می باشد

باندها با نوار های رنگی

از رایج ترین ناخالصی در یاقوت کبودمحسوب می شود و به صورت باندها و ونوارهای رنگی در سنگ دیده می شود

پارتینگ 

یک نوع شکستگی که به صورت پله پله ای در سنگ به وجود می آید .

ناخالصی های مایع 

در این ناخالصی ها ،قطرات مایع در ترکها به صورت اثر انگشت دیده می شود .

بهینه سازی

به دلیل ارزش بالای یاقوت کبود ، سعی می کنند کیفیت آنرا بالا ببرند .به همین دلیل بر روی یاقوت فرایندی انجام می دهند تا کیفیت رنگ ، شفافیت و دوام آن را افزایش دهند .البته بیشتر پایه و اسای فرایندهای به کار رفته در یاقوت ها حرارت می باشد .

فرایند ها

حرارت دادن

در این فرایند سنگ ها را حرارت می دهند تا کریستال های داخل آن ها در سنگ محو یا کمرنگ شود

کاهش رنگ ناحیه ای

در این روش یاقوت های کبود تیره آنقدر حرارت می دهند تا شدت وضوح آنان کاهش یابد .

توسعه روتیل سیلک

در این روش عنصر تیتانیوم را مجاورت با یاقوت های کبود قرار می دهند و تا دمای 1300 الی 1900 درجه سانتیگراد حرارت می دهند،در طی 114 روز به آرامی آنرا سرد می کنند که در پایان یاقوت های کبود با پدیده Starخواهیم داشت.

برداشتن روتیل سیلک

در مواردی وجود روتیل سیلک ها در سنگ موجب آلوده کردن سنگ می شود ودر نتیجه از شفافیت سنگ کاسته می شود .از این رو به وسیله حرارت دادن سعی می کنند ناخالصی های روتیل سیلک را در کانی محلول و محو کنند

 نفود سطحی 

در این فرایند سنگ را تا اندازه ای حرارت می دهند ، تا کمی ذوب شود .و سپس عنصر تیتانیوم را در مجاورت با آن قرارر می دهند . تیتانیوم به صورت سطحی در سنگ نفوذ کرده و موجب آبی  تر شدن سنگ می شود . در صورتی که تیتانیوم زیاد شود پدیده Star در سنگ دیده می شود.

پر کردن

طی این فرایند ترک ها و شکستگی های موجود در درون سنگ را به وسیلع شیشه پر می کنند

امواج رادیویی

در این روش یاقوت هارا به وسیله امواج رادیویی رنگ می کنند ، الیته رنگشان پایدار نیست .

پدیده ها 

پدیده که بیشتر به نام چشم گربه ای  نامیده می شود . در اثر انعکاس ناخالصی های درون سنگ که به صورت فیبری یا سوزنی در یک جهت هستند می باشد . البته برای دیدن پدیده باید سنگ را به صورت قپه ای تراشیده شود .

پدیده استریزم در صورتیی که سنگ ناخالصی های ظریف به شکل سوزنی یا میله های باریک و کشیده از جنس روتیل سیلک داشته باشد و این ناخالصی ها همدیگر رادر زاویه های 120 الی 60 درجه قطع می کنند . در اثر انعکاس این نوع ناخالصی ها می توان شاهد پدیده استریزم بود .که به صورتت ستاره ای با 6 تا 12 شعاع نوک تیز می باشد .

منابع 

یاقوت کبود به دلیل زیادتر بودن عنصر رنگ دهنده اش در طبیعت نسبت به یاقوت سرخ فراوان تر یافت میی شود

این گوهررها د کشورهای هندوستان . برمه . تیلند . سری لانکا . استرالیا. تانزانیا . مادگاسکارو امریکای شمال ی ، کامبوج ، کشمیر ، کنیا وافغانستان یافت می شوند .

دو معدن‌ مهم‌ در تایلند كه‌ شهرت‌ جهانی‌ دارند عبارت اند از معدن‌ چانتابوری‌ (CHANTABURI) و كان‌جان‌بوری‌؛ كه‌ چانتابوری‌ محل‌ عمده‌ معاملات‌ سنگ‌ یاقوت کبود است.
تایلند از مشهورترین‌ مراكز مهم‌ تراش‌ سنگ‌ یاقوت کبود و دیگر انواع‌ سنگ‌ های‌ جواهر است. تایلند در حال‌ حاضر یكی‌ از كشورهای‌ عمدهِ صادر كننده‌ در این‌ زمینه‌ محسوب‌ می‌ شود.

به ‌علاوه از قدیم‌ معادن‌ یاقوت کبود كشمیر در دنیا شهره‌ بوده‌ است، زیرا انواع‌ سفیر استخراجی‌ از این‌ منطقه‌ رنگ‌ و جلای‌ بسیار زیبا و مرغوبیت‌ خاصی‌ دارند.
سفیرهای‌ درشت‌ و مرغوب‌ بسیار كمیابند و بعضی‌ از انواع‌ آن‌ شهرت‌ جهانی‌ دارند؛ از جمله‌ «ستاره‌ هند» با وزن‌ 536 قیراط‌ در موزه‌ علوم‌ طبیعی‌ نیویورك، «ستاره‌ آسیا» به‌ وزن‌ 330 قیراط‌ و «ستاره‌ نیمه ‌شب» به‌ وزن‌ 116 قیراط‌ كه‌ در آمریكا در موزه‌ نگهداری‌ می ‌شوند. همچنین دو نگین‌ یاقوت‌ كبود به‌ نام‌ های‌ «ادوارد» و «استوارت» در تاج‌ پادشاهی‌ انگلستان‌ وجود دارد كه‌ از یاقوت‌های‌ معروف‌ هستند.

اعتقادات

ساخت‌ انواع‌ حلقه‌ نامزدی‌ با یاقوت کبود در اوایل‌ قرن‌ بیستم‌ باب‌ شده‌ كه‌ هنوز، مخصوصاً در اروپا - مورد علاقه‌ خانم‌ها به ‌ویژه‌ دختر خانم‌هاست.

یک سنگ خوب برای مدیتیشن است و موجب می شوددر تصمیم گیری سنجیده تر عمل کنیم و همچنین برای مالک خود درک و فهم و روشنی به ارمغان کی آورد . یاقوت کبود،

 خواص‌ یاقوت کبود:

 از جمله‌ این‌ كه‌ برای‌ آرام‌ كردن‌ عصبانیت‌ و تسكین‌ اعصاب‌ مؤثر است. اگر مدالی‌ از یاقوت‌ مرغوب‌ ساخته‌ شود به‌ دارنده‌ آن‌ آرامش‌ و ذهنی‌ فعال‌ خواهد داد. این‌ سنگ‌ اثرات‌ درمانی‌ بسیار دارد. اصولاً انواع‌ گوهرهای‌ طبیعی‌ جزو پاك ‌ترین‌ و خالص‌ ترین‌ بلورها هستند و به‌ طبع‌ دارای‌ انرژی‌ ذخیره شدهِ فراوان‌ كه‌ هر كدام‌ در شرایط‌ خاص‌ از طریق‌ این‌ انرژی‌ها اثرات‌ درمانی‌ فراوان‌ دارند.

توضیحات

شامل کریستال ها ناخالصی های اثر انگشتی، ناخالصی های ابرایشمی که در سه جهت ودر زاویه ای 60 درجه در صفحه های یکسان همدیگر را قطع می کنند .دوقلویی چند تایی ، باندها یا نوارهای رنگی مستقیم یا زاویه ای ، تحت عملیات حرارتی ، پرتودهی و نفوذ می باشد .

 

 

 

 

 

 

 

 


1 از یاقوت مصنوعی برای شیشه اسکنر سوپر مارکتها و فضا پیما و همچنین در ساخت‌ نوك‌ خودكار و صنعت‌ ساعت ‌سازی‌ (برای‌ پایه‌ های‌ چرخ ‌دنده) استفاده می شوند .